Föreningen bildades 1996. Vattenledningen, som föreningen förvaltar, är cirka 18 km.
Under hösten är samtliga avstängnings ventiler på huvudledningen efter vägen markerade med stolpe, skylt och ”ventilhus”. Se bifogad bild nr 3. Viktigt att snabbt kunna lokalisera dessa vid ett ev läckage, vintertid ännu svårare då en del ventiler sitter nära vägen och hamnar under plogkant. Hjälp oss att hålla dessa ”upprätta” och med markeringspinne!
Vattenposten till den egna fastigheten är markerad med ett stålrör, ca 1 m högt, och en liten skylt i toppen som är riktat mot vattenposten med en avståndsmarkering (normalt 0,5 m).
Det är viktigt att varje fastighetsägare har kontroll på vart fastighetens avstängningsventil är placerad och att den är markerad / lätt åtkomlig, samt att den funktionsprovas årligen!
Ett gemensamt ansvar
Att äga något tillsammans med flera hundra andra innebär bland annat att ett stort ansvar vilar på varje enskild medlems axlar. För att föreningen ska kunna fungera och utvecklas krävs att alla samarbetar och strävar efter att följa föreningens stadgar och målsättningar.
Besök våra årsmöten varje år, titta in på hemsidan och häng med i vad som händer. Gör din röst hörd!
God kvalitet med färre läckor
För att vi ska slippa onödigt svinn och reparationer orsakat av fel material och kopplingar i vår anläggning liksom hur anläggningen är kopplad till och inom din egen fastighet, är det viktigt att du följer anvisningarna om dessa på föreningens hemsida och i våra stadgar.
Med ständig översyn och en årligen uppdaterad handlingsplan för vattenledningens underhåll och utveckling vill vi tillsammans se till att du som medlem kan lita på anläggningens kvalitet. Och vi gör det tillsammans, huvudföreningen gör sin del och du som fastighetsägare gör din del.
Vattenmätarkonsol.
Det är ett krav att alla inomhusmonterade vattenmätare ska sitta i en vattenmätarkonsol för en bättre fastsättning och ett enklare montage. Mätaren ska placeras i horisontellt läge, inte i bakflödet.
PRK-koppling.
Före vattenmätare är det ett krav att PRK-koppling, plaströrskoppling med tryckskruvmutter och mässingshus ska användas.
Monteringsnyckel och kunskaper.
En monteringsnyckel 499 för PRK-kopplingar ska användas vid monteringen och att den som utfört arbetet har rätta kunskaper.
Endast en vattenmätare per fastighet godkännes.
Placering. Det är ett krav att vattenmätaren ska vara placerad så att en vattenläcka lätt kan upptäckas.
Uppvärmt utrymme. Det är ett krav att vattenmätaren sitter i ett varmt utrymme. Sönderfrusna mätare p.g.a. felaktigt montage debiteras med 2000:- / ny mätare. Montagekostnad tillkommer.
Vänd vattenmätaren rätt. När du kopplar in din vattenmätare på våren, tänk på att vända din mätare i rätt riktning så att pilens riktning pekar mot din fastighet för att undvika att din mätare snurrar åt fel håll.
Placera vattenmätare rätt. Vattenmätaren ska vara placerad i närheten av SV-ventilen (huvudavstängningen) samt ha en godkänd koppling. Sönderfrusna mätare p.g.a. felaktigt montage debiteras med 2000:- / ny mätare. Montagekostnad tillkommer.
Avstängningsventil. Vill du stänga av vattnet vid fler tillfällen än vår och höst, ska en separat avstängningsventil monteras vid vattenmätaren. SV-ventilen ska endast användas vid akuta fall eller för säsongsavstängning.
Vid bortmontering av vattenmätare på hösten (frostskyddsåtgärd), kom ihåg att suga ur och plugga igen. Då vattenmätaren tas bort på hösten behöver polyetenslangen sugas ur med vakuumpump (finns att låna hos föreningen), därefter ska anslutningshålen pluggas igen så att inte bakterier kommer in i vattensystemet på grund av orent vatten och smuts.
Vi vill även informera om en viktig detalj gällande de avstängningsventiler som medlemmarna grävde ner på tomterna omkring 1995. Många av dessa ventiler är av typen (självdränerande) vattenpostventil.
Så hanterar du en vattenpostventil
En självdränerande vattenpostventil släpper automatiskt ut vattnet på sekundärsidan (efter ventilen) när den stängs. Vattnet rinner då ut i marken genom ventilens avtappningsrör.
OBS: Ventilen får aldrig stå i halvöppet läge. Den ska alltid vara helt öppen eller helt stängd. Om ventilen är i halvöppet läge, kommer vatten att spruta ut i marken genom avtappningsröret. Sådana läckage är helt onödiga och kostar tid i felsökning samt pengar.
Ventilen stängs och öppnas (normalt med en spindelförlängare) med en 12 mm fyrkantshylsa.
Rekommendation från styrelsen
Styrelsen rekommenderar dig som medlem att planera för att byta ut din befintliga vattenpostventil till en ny ventil (ej självdränerande) av märket ESCO. ESCO håller god kvalitet. Vi har tyvärr haft återkommande läckage inom föreningen som orsakats av de äldre vattenpostventilerna, och varje läckageincident kostar tid och pengar som vi alla i föreningen får stå för.
Självdränerande vattenpostventil riskerar att orsaka läckage.
Rekommenderad stängningsventil av märket ESCO, som håller hög kvalitet. (Ej självdränerande)
För att skador och läckage på anläggningen ska kunna åtgärdas i tid måste alla medlemmar vara uppmärksamma på saker som händer kring vattenledningen och det som avviker från det normala. Meddela genast någon i styrelsen eller vår tekniska support om exempelvis en stor vattensamling syns intill vattenledningens dragning.
1) Hör av dig.
Vid namn eller ägarbyte ska någon av nedanstående kontaktas:
Mikael Långström, ordförande
Roger Lundin, teknisk support
Uppdaterade kontaktuppgifter finner du på sidan: Organisation.
2) Förmedla förändringen skriftligt, tydligt. Vi rekommenderar dig att använda detta webbformulär: Adress/ägarförändring för befintlig medlem.